Mint, ahogy említettem az előző bejegyzésben, már volt szerencsém találkozni az olasz családdal és eltölteni náluk egy egész hétvégét. Akkor elég hamar kiderült, hogy az én nagy kedvencem a Gnocchi, főleg a paradicsomos-sajtos. Pont emiatt döntött úgy Milena, az anyuka, hogy második este meg is tanítja nekem hogyan kell igazi, olasz, házi gnocchit készíteni. Gyors jegyzetelésekbe kezdtem, hogy itthon is sikerüljön megcsinálni távsegítség nélkül is. És jelentem....SIKERÜLT!
Meg is osztom a nagyérdeművel a receptet, hátha rajtam kívül más is ekkora szerelmet táplál eziránt a burgonyanokedli iránt.
Adag kb. 4 főre
Hozzávalók:
- 3 nagyobb vagy 4 kisebb burgonya
- grammban ugyanannyi liszt, mint amennyi burgonya ( ez kb. 300gr lesz)
- fokhagyma
- 2 nagy doboz paradicsompüré, sűrített paradicsom ( én nyomtam bele egész paradicsomokat is)
- kis olaj
- só, bors, bazsalikom
- sajt
1. Vízben megfőzöm a burgonyákat héjastul. Egészen addig hagyom forrásban lévő vízben, amíg azok mindegyike nem lesz elég puha.
2. A megfőtt krumplikat (héjastul mehet nyugodtan) átnyomom a krumplinyomón. Ezt lemérem, és ezután kimérek ugyanennyi lisztet is.
3. 3 pohár vizet felforralok egy közepes méretű lábasban, majd a forrásban lévő vízbe belekeverem az összenyomott burgonyát és lisztet. Nyugodtan meg is lehet sózni egy kicsit. A lábasban jól összekeverem őket, majd kiteszem a gyúródeszkára vagy, ahogy kinn csináltuk egy nem használt abroszra, amelyeket jól beliszteztem előtte.
4. A tésztát jól átgyúrom sok liszttel, majd amikor már összeállt és kevésbé ragacsos, akkor hagyom pihenni és kihűlni. Kb. fél óra.
5. Eközben elkészítem a paradicsom szószt. Egy öblösebb serpenyőbe olajat teszek és azon megpirítok egy félbevágott fokhagymát. Ezután hozzáadom a két doboz sűrített paradicsomot és az összepasszírozottat. A konzervekbe rakjatok kis vizet, öblögessétek át, majd ezt is öntsük a serpenyőbe. Ezután lehet ízlés szerint fűszerezni sóval, borssal, bazsalikommal, illetve egy nagyon kevés cukorral. Majd hagyom alacsonyabb fokozaton főni fedővel a tetején. Mikor eléggé besűrűsödött akkor le lehet kapcsolni alóla a tűzhelyet.
6. A tészta kihűlt. Még egyszer jól átgyúrom, ha még ragad, akkor adok hozzá lisztet. Ezután jól belisztezett deszkán fogok dolgozni. Kell egy kés és egy villa. Levágok egykisebb adagot a tésztából, majd kígyót gyúrok belőle és ezt körülbelül 1-1,5 centis darabokra szelem. Majd a villa hátán végig pöndörítem ezeket a darabokat. Ez által, ahogy az ujjam belenyomom a tésztába, keletkezik egy lyuk, a másik fele pedig a villa miatt csíkos lesz. Ez azért fontos, hogy a tészta rendesen fel tudja venni a szószt. Miután megformáltuk az összes tésztát, egy konyharuhával letakarjuk őket és hagyjuk pihenni 15-20 percig.
7. Ezalatt egy nagyobb lábasban felrakok vizet főni. Kicsit megsózom. Majd, amikor már lobog a víz, akkor tehetem bele a gnocchikat adagonként a vízbe. Amint
feljönnek a gnocchik a víz tetejére, már szedhetjük is ki őket.
8. Elő veszek egy nagyobb jénai tálat, vagy, ha van otthon akkor agyagedény tálat/ kisebb tálakat és ebbe/ezekbe adagolom ki rétegezve a paradicsom
szószt és a gnocchikat. A legtetejét paradicsomszósz réteggel zárom, majd ízlés szerint megszórom/megpakolom sajtokkal. Én 3 féle sajtot is tettem a tetejére. Majd 20
0 fokos sütőben sütöm egészen addig, amíg a sajt el nem olvad és meg nem pirul a tetején. Kb. 25-30 perc.
És tádámm...Isteni!
Megosztás a facebookon